Ενα μέρος για σας πω αυτά που πολλές φορές σκέφτομαι και δεν υπάρχει τρόπος να ξεκινίσεις να τα πεις σε κάποιον. Ένα σχοινί μου πάνω του θα υπάρχουν κόμποι απο τις σκέψεις μου και όταν το πίασω απο την αρχή θα δω τι αλλαξε και τι έχω γίνει. Εσύ που το διαβάζεις ελπίζω μονο να το βρεις ενδιαφέρον... Καλως όρισες...

24 November 2008

Τεχνολογία, ανθρωπος και το μελλον

Είμαι παιδί της τεχνολογίας. Οταν μπαίνω σε ένα καταστημα με ηλεκτρονικά, θέλω να τα αγοράσω όλα. Είναι γι'αυτό που σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός. Είμαι όμως και τύπος που
δεν γουστάρω να κάθομαι όλη μερα πίσω απο μια οθόνη και να "κτυπάω" κώδικα. Απολαμβάνω την ανθρώπινη επαφή και αυτός είναι ο λόγος που έκανα το δεύτερο πτυχίο μου σε κλάδο που έχει σχέση με τον άνθρωπο.
Για τους λόγους αυτούς, όταν βλέπω άρθρα σαν αυτό που θα σας παρουσιάσω πιο κάτω, το ενδιαφέρον μου μένει εστιασμένο για αρκετή ώρα στην ουσία του άρθρου...

Το άρθρο είναι βασικά μια συνέντευξη του Ray Kurzweil ενός απο τους πιο διακεκριμένους γκουρού στο χώρο της τεχνολογίας. Θεωρείτε οτι είναι μεσα στους 20 ανθρώπους που θέτουν την ατζέντα για το μέλλον και αυτό επιβεβαιώθηκε από τα βιβλία του που έχει εκδόσει και έχει πέσει πολλές φορές μέσα στις προβλέψεις του για το μέλλον.

Την συνέντευξη την έχει δώσει στο διαδικτυακό περιοδικό silicon.com που ασχολείτε με τον τομέα των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας.
Στις λίγες γραμμές της συνέντευξης αυτής ο Ray κάνει λόγο για τον "νόμο των επιταχυνόμενων επιστροφών/κερδών" (law of accelerating returns). Κατα την άποψή του, η τεχνολογία αναπτύσετε με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Δηλαδή η πρόοδος που θα γίνει σε μια δεκαετία απο τώρα, θα είναι ίση με την πρόοδο που χρειάστηκε 30 χρόνια να γίνει ( σε σχέση με το κόστος της τεχνολογίας, τις υπολογιστικές της δυνατότητες και το μέγεθος των υπολογιστικών chip).
Κατα τον Kurzweil το μέγεθος του υπολογιστή στο κινητό σου τηλέφωνο αυτή τη στιγμή είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές πιο φτήνό, χίλιες φορές πιο δυνατό και περίπου εκατό χιλιάδες φορές πιο μικρό απο τον υπολογογιστή που είχε το μέγεθος ενός δωματίου στο ΜΙΤ το 1965.
Με αυτήν την λογική ο κ. Kurzweil λέει ότι έχουμε αύξηση κατα ένα δισεκατομμύριο φορές στην υπολογιστική ισχύ ανα δολλάριο ή ευρώ μέσα σε σαράντα χρονια. Και αφού ο ρυθμός ανάπτυξης ανεβαίνει θα έχουμε ακόμα ένα δισεκατομμύριο φορές αύξηση μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Επίσης λέει οτι και το μέγεθος γίνετε ακόμα πιο μικρό. Με αυτό το ρυθμό ανάπτυξης, ο κ. Kurzweil καταλήγει οτι "αυτό που πριν 40 χρόνια χωρούσε σε ένα μεγάλο δωμάτιο, σήμερα χωράει στην τζέπη σου και σε 25 χρόνια θα χωράει στο αιμοπετάλιο σου!!!!"












Συνεχίζοντας την συνέντευξη ο κ. Kurzweil υπολογίζει οτι το έτος 2029 οι υπολογιστές θα μπορούν άνετα να περάσουν το Turing Test και μάλιστα με κριτήρια πιο αυστηρά απο τα σημερινά.
Στην ερώτηση αν ποτέ θα υπάρξουν υπολογιστές με συνείδηση ο Kurzweil απαντά με ένα τρόπο που αφοπλίζει.
Απαντά λέγοντας οτι νοημοσύνη (intelligence) και συνείδηση (consciousness) δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η συνείδηση είναι μια ιδιοτητα που εκφράζετε μέσα απο το ίδιο το νοήμον αντικείμενο και είναι η ιδιοτητα του να αντιλαμβάνετε την ύπαρξη του εαυτού του στον κόσμο. Δεν είναι όμως κάτι το οποίο μπορούμε να προσδιορίσουμε επακριβώς στον άνθρωπο ή σε οποιοδήποτε ον ουτε και καταλαβαίνουμε πως δημιουργείτε. Δηλαδή αν και μέχρι τώρα η επιστήμη μας δίνει την δυνατότητα να περιεργαστούμε το ανθρώπινο μυαλό σε μεγάλο βαθος, το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να βλέπουμε ένα άκρως περίπλοκο σύστημα με νευρώνες που μέσα σε αυτό υπάρχουν κέντρα που ρυθμίζουν λειτουργίες. Δεν έχουμε καταφέρει να δούμε μια δομή που να ορίζει την "συνείδηση". Η συνείδηση απλά προκύπτει ή δημιουργείτε μέσα απο την πολυπλοκότητα του συστήματος. Με την ίδια λογική δεν θα μπορέσουμε να "κατασκευάσουμε" ένα υπολογιστή με συνείδηση αλλά η συνείδηση ίσως να προκύψει απο τον υπολογιστή όταν υπάρξουν υπολογιστές με συγκρίσημη πολυπλοκότητα με αυτή του εγκεφάλου μας.

Η συνέντευξη συνεχίζει αγγίζοντας και άλλα ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τα καλά και τα κακά της τεχνολογίας, τα οποία συμερίζομαι απόλυτα αλλά τα πιό ενδιαφέροντα είναι τα δύο που ανάφερα πιο πάνω.
Απ'οτι φαίνετε η χαρά μου όταν μπαίνω στο κατάστημα με τα ηλεκτρονικά δεν θα εκλίψει ποτέ αφού χρόνο με τον χρόνο θα βρίσκω ακόμα πιο ενδιαφέροντα πράγματα να αγοράσω και ίσως και πιο φτηνά. Ίσως σε μερικές δεκαετίες να μπορέσω να αγοράσω και ένα ηλεκτρονικό φίλο για να παίζω τάβλι μετά απο την συνταξιοδότηση μου όπως έκανε και ο παππούς μου στο καφενείο, χωρίς να ανησυχώ οτι θα μου πεθάνει....

No comments: